هوش معنوي (SQ): اين هوش برخلاف هوش عقلاني که کامپيوترها هم از آن بهره مندند و نيز هوش عاطفي که در برخي از داران رده بالا ديده ميشود، خاص انسان است. زوهار و مارشال هوش معنوي را يک بعد جديد از هوش انساني معرفي کردند و به نظر آنها هوشنهايي است و براي حل مسائل مفهومي و ارزشي استفاده ميشود. هوش معنوي زمينه تمام آن چيزهايي است که ما به آنها اعتقاد و باور داريم. سوالهاي جدي در مورد اينکه از کجا آمده ايم، به کجا ميرويم و هدف اصلي زندگي چيست، از نمودهاي هوش معنوي است.
اين هوش براي کارکرد اثربخش هوش عقلاني و هوش عاطفي ضرورت دارد. در واقع هوش عقلاني دروازه ورود فرد براي کسب موفقيت در رشته تحصيلي مورد علاقه اش است، اما آنچه او را در زمره بهترينها در شغل و حرفه او قرار ميدهد، هوش عاطفي است.
بهره مندي از حداقل هوش عاطفي آغاز راه سفر به سوي معنويت، خودآگاهي و هوش معنوي است که خود موجب تقويت هوش عاطفي ميشود. از طرف ديگر هوش عاطفي نيز ميتواند در رشد و ارتقاي هوش معنوي موثر باشد. دو هوش عاطفي و هوش معنوي تاثيري مستقيم و مثبت بر يکديگر دارند. رشد و توسعه هر يک باعث پرورش و توسعه ديگري ميشود.
هدف اصلي اين پژوهش بررسي رابطه بين ابعاد هوش معنوي و سلامت سازماني با نقش واسطه اي رفتار شهروندي سازماني در کارکنان شرکت برق منطقه اي فارس بوده است. از نظر ماهيت و اهداف، اين پژوهش از نوع کاربردي و براي اجراي آن از روش همبستگي استفاده شده است. جامعه آماري اين پژوهش تمامي کارکنان شرکت برق منطقه اي فارس با تعداد 270 نفر بوده است. براي تعيين حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان تعداد 159 نفر به عنوان حجم نمونه برآورد شده که با استفاده از روش نمونه گيري تصادفي ساده انتخاب شده اند. براي گردآوري داده ها، سه پرسشنامه 1) هوش معنوي کينگ 2)سلامت سازماني هوي و فيلدمن و 3)پرسشنامه رفتار شهروندي سازماني صحرانورد بکار رفته است. نتايج پژوهش نشان دادند که بين هوش معنوي با رفتار شهروندي سازماني، بين رفتار شهروندي سازماني با سلامت سازماني و بين هوش معنوي با سلامت سازماني رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. رفتار شهروندي سازماني در مجموع توانسته است در رابطه بين ابعاد هوش معنوي و سلامت سازماني نقش واسطه اي ايفا کند. بر اساس نتايج اين پژوهش مي توان نتيجه گرفت که رفتار شهروندي سازماني در رابطه بين ابعاد هوش معنوي و سلامت سازماني نقش واسطه اي ايفا مي کند.
درباره این سایت